ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

 

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας

ΒΡΑΒΕΙΑ

Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Τρεις Δρόμοι για το φεγγάρι», παράσταση βασισμένη σε εργατών Λουίτζι Πιραντέλο, φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου)
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Παιχνίδι Μοναξιάς» ίου ΟυίλιαμΓκίμπσον (θεατρική ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτας “Ο Μακρύ γιάννης”)

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον (εφηβική θεατρική ομάδα «4 και κάτι…», Αργυρούπολη Αττικής)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Απονέμεται στη Ζωή Μπαρτζώκα, για την παράσταση «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον (Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτας “Ο Μακρυγιάννης”).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΙΚΩΝ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Μουζάκη, για την παράσταση “Τρεις Δρόμοι για το φεγγάρι” που βασίστηκε σε έργα των Λουίτζι Πιραντέλο, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ: Απονέμεται στον Νίκο Ιωαννίδη, για τον ρόλο του Λυκούργου Τροκούδη στην παράσταση “Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα” των Μιχάλη Ρέππα- Θανάση Παπαθανασίου (φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων Χίου “Γεραγίδες”).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Απονέμεται στην Όλγα Τσιάφη, για τον ρόλο της Γκιτλ στην παράσταση «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον (Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτας «Ο Μακρυγιάννης»).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: Απονέμεται στη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτας “Ο Μακρυγιάννης”, για την παράσταση «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον.

(Ποσοστό επί των ψηφισάντων: 58%. Ακολουθούν οι «Τρεις Δρόμοι για το Φεγγάρι» με 18% και «Οι Ηλίθιοι» με 17%.)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • Στην Κούλα Κουντουρούδα, για την ερμηνεία του ρόλου της Πένης Τροκούδη στην παράσταση “Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα” τωνΜιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου (Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων Χίου “Γεραγίδες”)
  • Στην Κωνσταντίνα Γαλάνη, για την ερμηνεία του ρόλου της Αρμίδα στην παράσταση «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε φιλίππο (Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου)
  • Στον Παύλο Καπόγλου, μέλος της θεατρικής ομάδας «4 και κάτι..», για την ερμηνεία του ως Δόκτωρ φίλγκουντ στην παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον
  • Στον Γιώργο Κορφιάτη, για την ερμηνεία του ρόλου τού Μπατά στην παράσταση «Τρεις Δρόμοι για το φεγγάρι», που βασίστηκε σε έργα τωνΛουίτζι Πιραντέλο, φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου)
  • Στη Θεατρική Σκηνή Κορίνθου «Ανέμη»,για την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Στάθη Τσολάκη

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμειη από τους ΝΙΚΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, σκηνοθέτη – σεναριογράφο, ΤΖΑΝΝΕΤΟ ΚΟΜΗΝΕΑ, σκηνοθέτη, ΠΑΡΗ ΛΕΟΝΤΙΟ, ηθοποιό. ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ηθοποιό-σκηνοθέτη και με πρόεδρο τον BAΣΙΛH ΚΑΤΣΙΚΟΝΟ ΥΡΗ, συΓγραφέα-εκπαιδευτικό, έκρινε με γνώμονα την αισθητική αρτιότητα των παραστάσεων, το επίπεδο των ερμηνειών και τη φροντίδα που έδειξαν οι συμμετέχοντες για την ανάδειξη και εμβάθυνση των έργων που παρουσίασαν.

Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό, πράγμα που μας δυσκόλεψε ευχάριστα. Ξεχωρίσαμε αρκετές καλές ερμηνείες γι’ αυτόν τον λόγο αισθανθήκαμε, ως επιτροπή, την ανάγκη, πέρα από τα θεσμοθετημένα βραβεία, να τιμήσουμε κάποιες από αυτές με ειδικές διακρίσεις. Ακόμη, νιώσαμε υποχρεωμένοι να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες και αναφέρουμε στο σκεπτικό μας, πριν από την απονομή των επίσημων βραβείων και διακρίσεων:

  • Στον ηθοποιό Παναγιώτη Κουργιαλά για τον ρόλο του Τομα Ντιαφουαρύς στην παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, από τη Θεατρική Σκηνή Κορίνθου “ΑΝΕΜΗ”.
  • Στην έφηβη ηθοποιό Γαβριέλα Στάμου για τον ρόλο της Σόφι Φιλγκούντ στην παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον από την εφηβική ομάδα «4 ΚΑΙ ΚΑΤΙ…» από την Αργυρούπολη Αττικής.

Στις δύο αυτές ομάδες θα αποσταλεί αντίγραφο του σκεπτικού της επιτροπής.

Πέραν αυτών, εντοπίσαμε και άλλες αξιόλογες παρουσίες, οι οποίες δεν χώρεσαν στην απονομή, αλλά δυστυχώς αυτό είναι αναπόφευκτο στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Ως επιτροπή, εκφράξουμε την πεποίθησή μας ότι οι καλλιτέχνες αυτοί θα εξελιχθούν, και η δουλειά τους και το ταλέντο τους σύντομα θα επιβραβευθούν και επίσημα. Μέχρι τότε, θα απολαμβάνουν την ύψιστη χαρά του να καλλιεργεί κανείς το ταλέντο του και να μοιράζεται τους καρπούς με τους συνανθρώπους του.

Κλείνοντας, θέλουμε να συγχαρούμε την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κυρία ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΜΠΟΥΣΗ για την πραγματικά ανώτερη ποιότητα, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο συντονιστικό μέρος της διοργάνωσης. Την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετική διοργάνωση, τους εθελοντές, ενήλικες και -ιδιαίτερα- τους μαθητές που εργάστηκαν ακάματα, πρόθυμα και με αστείρευτο κέφι.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που υπήρξαμε η πρώτη κριτική επιτροπή σε ένα φεστιβάλ το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει θεσμό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο σε τοπική αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα.

Μολάοι 14 Ιουλίου 2017

Ο πρόεδρος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής