Οι αντίξοες περιστάσεις της εποχής έθεσαν σε κίνδυνο τη διοργάνωση του φετινού μας Φεστιβάλ. Υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης, όπου ο πλούτος της συσσωρευμένης εμπειρίας έμοιαζε να ματαιώνεται και να ματαιώνει το δημιουργικό πάθος του θεσμού, εν τέλει όμως η ωριμότητα, η ευθύνη, η δέσμευση, ο “έρως τέχνης” και η “συνείδηση πολιτισμού” πρυτάνευσαν στην απόφαση του Νομικού Προσώπου του δήμου μας να μην διακοπεί η ζωτική συνέχεια.
Η συνέχεια που κατοχυρώνει την οργανικότητα του Φεστιβάλ και που το στερεώνει σαν διαρκή θεσμική τελετή πολυδιάστατης πολιτισμικής παρέμβασης.
Με την πανελλήνια ακτινοβολία του αυτό το ασταμάτητα εξελισσόμενο “βήμα δραματουργικής άμιλλας απαιτήσεων” έχει κερδίσει τις καρδιές, σαν μια περιοδική πλούσια ανακούφιση από την πεζότητα και τη συνήθεια και σαν μια αντικειμενική ανάγκη μπολιασμένη στο συλλογικό, πια, έθος του τόπου. Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας είναι πλέον ένα ακόμη “σχολείο”, που με τη συνεχή παιδευτική του αναζήτηση και με νέους τρόπους εξερεύνησης των πνευματικών και καλλιτεχνικών θεμάτων τροφοδοτεί τη συλλογική προσπάθεια να ξεκολλήσουμε, όπως θα έλεγε ο “παππούς” Σικελιανός, “το αξόνι του ήλιου από τη λάσπη”.
Ολυμπία Λαμπούση