Καλωσήρθατε στη σελίδα του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας. Επιλέξτε από τα παρακάτω:

  1. Εισαγωγικό-Κάλεσμα

  2. Προκήρυξη Φεστιβάλ Θεάτρου

  3. Στοιχεία Επικοινωνίας

  4. Ανακοίνωση Επιτροπής Επιλογής Παραστάσεων

  5. Πρόγραμμα Φεστιβάλ Θεάτρου

  6. Αποτελέσματα Φεστιβάλ


1.Εισαγωγικό-Κάλεσμα

Διαβάσε εδώ το εισαγωγικό / κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής!

2.Προκήρυξη

Κατεβάστε από εδώ την προκήρυξη!

3.Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: festivaltheatrou@nomikomonemvasias.gr

FB page: www.facebook.com/panellinio.festival.erasitexnikou.theatrou

4.Ανακοίνωση Επιτροπής Επιλογής Παραστάσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -Επιτροπής Επιλογής Παραστάσεων
Η διαδικασία επιλογής των συμμετοχών στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Μονεμβασίας ήταν έργο πραγματικά δύσκολο. Συμμετοχές υψηλού επιπέδου, ποιότητα και άρωμα επαγγελματισμού, προσπάθεια και κέφι! Η επιλογή των οκτώ παραστάσεων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και των τεσσάρων αναπληρωματικών συμμετοχών σε καμία περίπτωση δεν καθιστά τις υπόλοιπες λιγότερο σημαντικές ή ποιοτικά κατώτερες. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε πως οι ερασιτέχνες λάτρεις του θεάτρου μετουσιώνουν την αγάπη τους γι’ αυτό σε αστείρευτη και υψηλή δημιουργία.
Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ μας και τις τριάντα δύο υποψηφιότητες, γι’ αυτό και πέραν της καλλιτεχνικής ποιότητας των παραστάσεων συνεκτιμήθηκαν κριτήρια όπως η επιλογή του έργου, ο θεατρικός συγγραφέας και η γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων. Μάλιστα, οι ομάδες που βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρόκριση κρατούν ένα πλεονέκτημα για την εξέταση της υποψηφιότητάς τους στο επόμενο Φεστιβάλ. Με όλους εκείνους, λοιπόν, τους φίλους που δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε φέτος, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, την ίδια εποχή, στην προετοιμασία του 2ου Φεστιβάλ μας. Όσον αφορά τους θιάσους που προκρίθηκαν, ανυπομονούμε να γνωριστούμε από κοντά και να ταξιδέψουμε παρέα με το κοινό που θα μας τιμήσει με την παρουσία του στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.
Κατά αλφαβητική σειρά, οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο “1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας” είναι οι εξής:
1. “Αχ, αυτά τα φαντάσματα ” του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (Θεσσαλονίκη)
2. “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής” του Μολιέρου, από τη Θεατρική Σκηνή Κορίνθου “Ανέμη” (Κόρινθος)
3. “Οι Ηλίθιοι” του Νηλ Σάιμον, από την εφηβική θεατρική ομάδα «4 και κάτι…» (Αργυρούπολη Αττικής)
4. “Παιχνίδι Μοναξιάς” του Ουίλιαμ Γκίμπσον, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μακρυγιάννης» (Άρτα)
5. “Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ;” της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, από την Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου “Θέσπις” (Κερατέα Αττικής)
6. “Πώς να σχεδιάσετε την κηδεία του συζύγου σας” της Βαρβάρας Ονουφρίου-Χριστοφόρου, από τον Θεατρικό Όμιλο Πάφου (Κύπρος)
7. “Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα”, των Μιχ. Ρέππα – Θαν. Παπαθανασίου, από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων (Χίος)
8. “Τρεις Δρόμοι για το Φεγγάρι”, σπονδυλωτή θεατρική παράσταση βασισμένη σε έργα των Λουίτζι Πιραντέλο (Male di Luna), Φ. Γκαρθία Λόρκα (Ματωμένος Γάμος) και Γιάννη Ρίτσου (Η Σονάτα του Σεληνόφωτος), από τη Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου (Ζάκυνθος)
Ως αναπληρωματικές των παραπάνω συμμετοχών επιλέχθηκαν, κατά αλφαβητική σειρά, οι εξής:
1. “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, από το Κορινθιακό Θέατρο “Βασίλης Ρώτας” (Κόρινθος)
2. “Η Αυλή των Θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (Αρκαδία)
3. “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης” του Αλέκου Σακελλάριου, από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (Μεσσηνία)
4. “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;” της Χρύσας Σπηλιώτη από τη “Θεατρική Μηχανή Καβάλας” (Καβάλα)
Τα Μέλη της Επιτροπής:
Λεωνίδας Κακούρης, ηθοποιός
Τζανέτος Κομηνέας, σκηνοθέτης
Ολυμπία Λαμπούση, εκπαιδευτικός – υπεύθυνη “Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων του Δήμου Μονεμβασίας”
Μαρία Σιουρούνη, εκπαιδευτικός – ηθοποιός

5.Πρόγραμμα Φεστιβάλ Θεάτρου


Βίντεο Προγράμματος

Σάββατο 8 Ιουλίου:
– Τελετή έναρξης από το «Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας”
– «Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου (Πειραματική Σκηνή Θεάτρου «Θέσπις», Κερατέα Αττικής)
Κυριακή 9 Ιουλίου:
– «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον (Εφηβική Θεατρική Ομάδα «4 και κάτι…», Αργυρούπολη Αττικής)
– «Τρεις Δρόμοι για το Φεγγάρι», παράσταση βασισμένη σε έργα των Λουίτζι Πιραντέλο, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου)
Δευτέρα 10 Ιουλίου:
– «Αχ, αυτά τα Φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Θεσσαλονίκη)
Τρίτη 11 Ιουλίου:
– «Ο κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου (Θεατρική Σκηνή Κορίνθου «Ανέμη»)
– «Πώς να σχεδιάσετε την Κηδεία του Συζύγου σας» της Βαρβάρας Ονουφρίου-Χριστοφόρου (Θεατρικός Όμιλος Πάφου Κύπρου)
Τετάρτη 12 Ιουλίου:
– «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον (Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης», Άρτα)
Πέμπτη 13 Ιουλίου:
– «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» των Μιχ. Ρέππα – Θαν. Παπαθανασίου (Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων Χίου)
Παρασκευή 14 Ιουλίου:
– «Κύκλωπας» του Ευριπίδη (Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας – εκτός συναγωνισμού)
– Απονομή Βραβείων – Λήξη του Φεστιβάλ

Ώρα έναρξης καθημερινά: 9μ.μ. – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Φεστιβάλ

ΒΡΑΒΕΙΑ

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Παιχνίδι Μοναξιάς» ίου ΟυίλιαμΓκίμπσον (θεατρική ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτας «Ο Μακρύ γιάννης»)

Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Τρεις Δρόμοι για το φεγγάρι», παράσταση βασισμένη σε εργατών Λουίτζι Πιραντέλο, φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου)

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον (εφηβική θεατρική ομάδα «4 και κάτι…», Αργυρούπολη Αττικής)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Απονέμεται στη Ζωή Μπαρτζώκα, για την παράσταση «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον (Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτας «Ο Μακρυγιάννης”).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΙΚΩΝ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Απονέμεται στον Κωνσταντίνο Μουζάκη, για την παράσταση «Τρεις Δρόμοι για το φεγγάρι» που βασίστηκε σε έργα των Λουίτζι Πιραντέλο, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ: Απονέμεται στον Νίκο Ιωαννίδη, για τον ρόλο του Λυκούργου Τροκούδη στην παράσταση «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» των Μιχάλη Ρέππα- Θανάση Παπαθανασίου (φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων Χίου «Γεραγίδες»).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Απονέμεται στην Όλγα Τσιάφη, για τον ρόλο της Γκιτλ στην παράσταση «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον (Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτας «Ο Μακρυγιάννης»).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ: Απονέμεται στη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτας «Ο Μακρυγιάννης», για την παράσταση «Παιχνίδι Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον.

(Ποσοστό επί των ψηφισάντων: 58%. Ακολουθούν οι «Τρεις Δρόμοι για το Φεγγάρι» με 18% και «Οι Ηλίθιοι» με 17%.)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στην Κούλα Κουντουρούδα, για την ερμηνεία του ρόλου της Πένης Τροκούδη στην παράσταση «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» τωνΜιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου (Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων Χίου «Γεραγίδες»)
Στην Κωνσταντίνα Γαλάνη, για την ερμηνεία του ρόλου της Αρμίδα στην παράσταση «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε φιλίππο (Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου)
Στον Παύλο Καπόγλου, μέλος της θεατρικής ομάδας «4 και κάτι..», για την ερμηνεία του ως Δόκτωρ φίλγκουντ στην παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον
Στον Γιώργο Κορφιάτη, για την ερμηνεία του ρόλου τού Μπατά στην παράσταση «Τρεις Δρόμοι για το φεγγάρι», που βασίστηκε σε έργα τωνΛουίτζι Πιραντέλο, φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Γιάννη Ρίτσου (Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου)
Στη Θεατρική Σκηνή Κορίνθου «Ανέμη»,για την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Στάθη Τσολάκη

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμειη από τους ΝΙΚΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, σκηνοθέτη – σεναριογράφο, ΤΖΑΝΝΕΤΟ ΚΟΜΗΝΕΑ, σκηνοθέτη, ΠΑΡΗ ΛΕΟΝΤΙΟ, ηθοποιό. ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ηθοποιό-σκηνοθέτη και με πρόεδρο τον BAΣΙΛH ΚΑΤΣΙΚΟΝΟ ΥΡΗ, συΓγραφέα-εκπαιδευτικό, έκρινε με γνώμονα την αισθητική αρτιότητα των παραστάσεων, το επίπεδο των ερμηνειών και τη φροντίδα που έδειξαν οι συμμετέχοντες για την ανάδειξη και εμβάθυνση των έργων που παρουσίασαν.

Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό, πράγμα που μας δυσκόλεψε ευχάριστα. Ξεχωρίσαμε αρκετές καλές ερμηνείες γι’ αυτόν τον λόγο αισθανθήκαμε, ως επιτροπή, την ανάγκη, πέρα από τα θεσμοθετημένα βραβεία, να τιμήσουμε κάποιες από αυτές με ειδικές διακρίσεις. Ακόμη, νιώσαμε υποχρεωμένοι να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες και αναφέρουμε στο σκεπτικό μας, πριν από την απονομή των επίσημων βραβείων και διακρίσεων:

Στον ηθοποιό Παναγιώτη Κουργιαλά για τον ρόλο του Τομα Ντιαφουαρύς στην παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, από τη Θεατρική Σκηνή Κορίνθου «ΑΝΕΜΗ».
Στην έφηβη ηθοποιό Γαβριέλα Στάμου για τον ρόλο της Σόφι Φιλγκούντ στην παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον από την εφηβική ομάδα «4 ΚΑΙ ΚΑΤΙ…» από την Αργυρούπολη Αττικής.
Στις δύο αυτές ομάδες θα αποσταλεί αντίγραφο του σκεπτικού της επιτροπής.

Πέραν αυτών, εντοπίσαμε και άλλες αξιόλογες παρουσίες, οι οποίες δεν χώρεσαν στην απονομή, αλλά δυστυχώς αυτό είναι αναπόφευκτο στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Ως επιτροπή, εκφράξουμε την πεποίθησή μας ότι οι καλλιτέχνες αυτοί θα εξελιχθούν, και η δουλειά τους και το ταλέντο τους σύντομα θα επιβραβευθούν και επίσημα. Μέχρι τότε, θα απολαμβάνουν την ύψιστη χαρά του να καλλιεργεί κανείς το ταλέντο του και να μοιράζεται τους καρπούς με τους συνανθρώπους του.

Κλείνοντας, θέλουμε να συγχαρούμε την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κυρία ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΜΠΟΥΣΗ για την πραγματικά ανώτερη ποιότητα, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο συντονιστικό μέρος της διοργάνωσης. Την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετική διοργάνωση, τους εθελοντές, ενήλικες και -ιδιαίτερα- τους μαθητές που εργάστηκαν ακάματα, πρόθυμα και με αστείρευτο κέφι.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που υπήρξαμε η πρώτη κριτική επιτροπή σε ένα φεστιβάλ το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει θεσμό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο σε τοπική αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα.

Μολάοι 14 Ιουλίου 2017

Ο πρόεδρος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής